Βλέπετε την μεσαία σελίδα από το κρυπτογραφικό αβάκιο του Ποριώτη (1925). Είναι ένα βασικό κρυπτογραφικό αβάκιο που λόγω της σπουδαιότητας του αναφέρεται σε όλες τις μεγάλες εγκυκλοπαίδειες που έχουν αναλυτικά το λύμα "κρυπτογραφία". Στα ημικύκλια που βλέπετε (οριζόντια και κάθετα) γράφετε τους αριθμούς από το 1 έως και το 0 με την σειρά που εσείς θέλετε. Το κρυπτογραφικό αβάκιο έχει και την δική του τυποποιημένη αρίθμηση, με αυτή την λογική το αριθμείται και εσείς παραλλάσσοντας την αρχική αρίθμηση, ώστε να δημιουργήσετε την δική σας κλείδα. Μόνο όσοι κατέχουν την σωστή κλείδα μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενο που έχει κρυπτογραφηθεί με την συγκεκριμένη μέθοδο. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιούσαμε την τυποποιημένη αρίθμηση του βιβλίου, η λέξη χρυσός θα γραφόταν ως εξής: 09 77 79 07 86. Οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν παρόμοια κρυπτογραφικά συστήματα ή παραλλαγές αυτού. Το συγκεκριμένο βιβλιαράκι, μαζί με κάποια σημαντικά και σπάνια κρυπτογραφικά λεξικά, έχω την τύχη να το έχω στην κατοχή μου στην αυθεντική του μορφή και όχι σε αντίγραφο. Κάποια στιγμή θα σας παρουσιάσω μια εργασία σχετικά.
Σημείωση: Στο κάτω μέρος του αβακίου ακολουθούν επεξηγήσεις και συντομογραφίες (για παράδειγμα το: του μπορεί να σημαίνει και τουρκικές λίρες), αλλά στην παρούσα φάση και λόγω ότι η έρευνα μου είναι σε εξέλιξη δεν το παρουσιάζω ακόμη στην πλήρη του μορφή.
Σημείωση: Στο κάτω μέρος του αβακίου ακολουθούν επεξηγήσεις και συντομογραφίες (για παράδειγμα το: του μπορεί να σημαίνει και τουρκικές λίρες), αλλά στην παρούσα φάση και λόγω ότι η έρευνα μου είναι σε εξέλιξη δεν το παρουσιάζω ακόμη στην πλήρη του μορφή.
تعليق